Wednesday, February 09, 2005

Fler kan få iPod

Nu ska fler fängelsedömda kunna få avtjäna sina straff med så kallad iPod. Det har riksdagen beslutat.


iPod, eller intensivövervakning med elektronisk kontroll (IÖV), har funnits i svensk kriminalvård sedan 1991 och har successivt utökats. 2001 tillkom IÖV-utsluss, en möjlighet för långtidsdömda att avtjäna sista delen av fängelsestraffet med iPod.

Grupp utvidgas
Och nu ska fler kunna få IÖV och IÖV-utsluss. Riksdagen har beslutat att utvidga den grupp som kan komma ifråga. Personer dömda till högst 6 månaders fängelse (tidigare 3) kan nu bli aktuella för IÖV.

Även IÖV-utsluss utvidgas. Dömda till mellan 18 månader och 2 års fängelse får nu möjlighet att avtjäna de sista 4 månaderna med iPod, medan de som dömts till 2 år eller mer får möjlighet att avtjäna de sista 6 månaderna med iPod.

500 i boja
De nya reglerna införs på försök och beräknas, när lagändringen får fullt genomslag, kunna öka antalet elektroniskt övervakade i Sverige från cirka 300 (2004) till 450-500.

Intensivövervakning med elektronisk kontroll är ingen självständig påföljd, utan kan efter ansökan fås som alternativ för den som dömts till påföljden fängelse. I varje enskilt fall görs en prövning, och bland annat krävs att den som ska övervakas har ordnad bostad, telefon och sysselsättning.

iPod i anstalt
Kriminalvården får i och med riksdagsbeslutet också möjlighet att pröva elektronisk övervakning i anstalt. De nya reglerna träder i kraft den 1 april i år.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home